recept_mat

UGNSBAKAD KRONÄRTSKOCKA MED BRYNT CITRONSMÖR

Hej! Hur har helgen varit?
Lördagen här hemma bestod enbart av renovering och höstpyssel i trädgården.
Söndag blev en heldag på Skansen med barnbarnen. Skansen är verkligen en fantastiskt plats att tillbringa tid med barn.
Var där väldigt ofta med mina egna som små, därefter blev det uppehåll ett antal år, men nu så är årskort inhandlat och vi kvistar in igen titt som tätt.
Kul att återupptäcka allt på nytt!
Dessutom var det ett fantastiskt höstväder här i stan igår.

Stan

Idag inte alls lika roligt, grått, regnigt.

 

För att muntra upp dagen plockade jag fram två kronärtskockor som legat på köksbänken och nu började se lite ledsna ut.
Dags att prova att ugnsbaka, något jag aldrig gjort tidigare.

dukning

Serverade med brynt citronsmör. Alltså allt med citron, det gillar jag, blir så väldigt fräscht.

Doppa kronärtskockans blad i smöret.  Stjälken äts inte, och av bladen äter man bara den köttiga nedre delen. Blombotten, eller hjärtat, äter man.  En bit bröd är också gott att doppa i smöret.

recept_mat

Delade skockorna i två delar, skar av topparna av de vassa bladen. Men en sked gröpte jag ur håren som sitter över själva hjärtat.
(La dem i citronvatten för att de inte skulle bli för tråkiga i färgen)

recept_mat

Placerade skockorna på en ugnsplåt, hällde över olivolja, lite av Gridellis chiliolja (finns även på Östermalmshallen för er som bor i Sthlm) salt, peppar och citronskiva.

recept_mat

Fäster citronskivan med tandpetare annars smiter den väldigt gärna iväg vid bakningen.
Sätt ugnen på 180° baka i ugn tills bladen börjar släppa, det tar någon timme.

recept_mat

Till det brynta citronsmöret behövs.
ca 30 gram smör
1 citron
salt & vitpeppar

Gör såhär:
Pressa en halv citron, blanda med salt & vitpeppar i en liten skål.

Bryn smöret under vispning i en tjockbottnar kastrull.  Smöret ska få en svagt nötbrun färg och en nötkaraktär i doften. Blanda ned det brynta smöret i skålen med citronsaft och kryddor.
Vispa med en gaffel/liten visp för att svalna smörblandningen (jag ställde skålen i ett kallt vattenbad för att sänka temperaturen).

recept_mat

Dukade på en (som alltid) ostruken linneduk, ni vet sen tidigare att jag inte är en storartat person, jag trivs mer det lilla, enkla, mysiga i livet.
Har absolut inte nått behov av det storslagna!
Dukade med mitt mest ’franska’ porslin, djupa helvita tallrikar från Cervera, med en underbar lite vågig kant. (Kan inte hitta dem på Cerveras sida nu, kanske de tyvärr utgått ut sortimenten)
Favoritvinglasen just nu hittade jag på Oscar Clothilde även dessa ger mig en känsla av fransk bistro när jag dukar.
En känsla jag verkligen är inne på denna höst.
Vattenkaraff och den härliga ljusstaken köpt som vintage.

Naturvin. Rosforth & Rosforth

Serverade det brynta citronsmöret ut min fina såsterrin jag köpte på Beau Marche när vi var där till midsommar.
Älskar att servera sås ur denna, ger en härlig känsla till det dukade bordet!
Dessutom unnande vi oss lite naturvin också det köpt i Köpenhamn, på mysigaste stället under bron
Rosforth & Rosforth kan fortfarande inte förstå att jag efter så många år börjar tycka om vin, men det är det man kallar saftvin eller terassvin som gäller för mig.
D v s inga tunga viner, lätt ska det vara!
Nybörjarviner säger Stefan (maken)<3 och som det stämmer.
Total nybörjare på vin, det är jag det.

inredning

Visst är det ändå något mysigt att duka upp med tända ljus och några blommor på bordet, det gäller att fixa till även vardagen till något lite extra.
Har man ork och möjlighet tycker jag alltid att det är fint.
Det behöver inte vara något storartat bara lite extra omtanke på en regnig dag för en vän eller enbart för dig själv

dukning

Dahlia och silverpäron från trädgården i min vackraste kanna!

Ha en fin kväll nu, själv ska jag strax hoppa i pyjamasen och plocka fram boken jag läser just nu ’Steglitsan’ av Donna Tartt. Så bra!

k r a m Åsa

 

8 reaktioner till “UGNSBAKAD KRONÄRTSKOCKA MED BRYNT CITRONSMÖR”

  1. Du är en kreatör i miljö…ger det dukade bordet en charm som tilltalar sinnen…likaså din mat som du trollar fram med dina sinnen…fina rara Åsa. Tack för ögonfröjd och inspiration.
    Varm Kram i Höstmörkret från Ninni.

  2. Hej hej
    Alltså dina bilder!!
    Ren och skär magi och en enastående inspiration. tack för det!

    Jag har bara en liten fråga…det kanske förresten går att googla sig till men
    för en som aldrig någonsin ätit kronärtskoka utan bara köpt dem för att de ser snygga ut..;)
    Hur många grader och hur länge har man dem i ugnen och visst är det väl bara det där innersta man äter?
    Antar att det blir lite mjukt? Ha en fin dag!
    Kram Katarina

    1. Tusen tack:)
      Åå har du aldrig provat att äta, så värdigt gott. Oftast kokar man dem och äter med smör & salt.
      Första gången jag testade att ugnsbaka. Ugnen på 180 grader ovh baka ca. 1 tim. Bladen ska lossna relativt lätt när de är klara.
      Man äter alla blad, men bara den nedersta biten. Du drar bort ett blad doppar i smöret och drar den nedre delen av bladet mellan tänderna. Hjärtat själva botten äter du hela, skär i bitar med kniv och doppa i smöret. Väldigt gott!

    1. Förlåt glömde helt gradantal, 180 grader och baka ca 1 tim. beroende på strl. De ska vara lätta att lossna.
      Ja misstänker att det är därför eller för att de kanske är lite vassa:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.