Back to home
INREDNING

Recept på den allra godaste bouillabaisse!

Kanske inte ska grilla varje kväll tänker jag, som det så ofta lätt blir såhär under sommarhalvåret.

Fick tag i riktigt fina fiskar i stan igår så det fick bli
storkok av bouillabaisse, en av mina absoluta favoriträtter.
Tycker fisken blir så fantastiskt god i denna variant av sydfransk soppa !

fisk_myrberg

Det här behöver du:  för ca. 10 port.
600 g blandade fiskfiléer
2,5 dl hackad gul lök
2,5 dl strimlad purjo
1 dl olivolja
5 vitlöksklyftor
500 g mogna tomater
2,5 liter vatten
5 dl torrt vitt vin
fiskbuljong eller fiskfond
8 persiljestjälkar
2 krm torkad basilika
1 krm torkad fänkålsfrö
1 lagerblad
0,5 g saffran (1 kuvert)
0,25 apelsinskal
salt och malen vitpeppar
persilja

staub_myrberg

Gör så här:
Hacka löken & strimla purjolöken fint, låt den sakta svettas i olja på medelvärme ca 5 minuter.
Rör då och då. Löken ska mjukna, inte bli bränd.
Krossa vitlöksklyftorna med baksidan av ett knivblad. Grovhacka tomaterna. Lägg allt i kastrullen att koka med löken i 5 minuter. Häll på vatten,vin & fiskbuljong (tärning eller fiskfond). Lägg i alla kryddor. Låt koka upp & därefter sjuda ca. 5 min. under lock.
Skär fiskfiléerna  i 3–5 cm stora bitar & lägg ned i buljongen, sjud
ytterligare 3-5 min.

staub_myrberg

Servera soppan med skaldjur vid sidan av,
en brödbit & en god aioli.

Recept på aioli, för ca. 4 port.
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2 äggulor
1 1/2 dl majsolja
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
salt
kajennpeppar

& såhär gör du:
Se till att ingredienserna är rumsvarma.
Rör ihop senap, vinäger & äggulor i en skål.
Tillsätt oljorna först droppvis, sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.

staub,rörstrand_myrberg

rörstrand bouillabaisse_myrberg

Iom. att jag är allergisk mot skaldjur, väljer jag att steka på ett gäng körsbärstomater att dekorera med. Ni lycklig lottade som inte har den allergin väljer såklart att dekorera med räkor, kräftstjärtar eller om det ska vara extra festligt … en härligt kokt hel havskräfta!

Smaklig Spis!

..

..

 

By Åsa, 5 juli, 2016
  • 2
2 Comments
  • Inger
    5 juli, 2016

    Hej Åsa, har följt och gillar din blogg starkt, under flera år. Jag och min man är påväg upp till Stockholm för att bo på haymarket och strosa i mysiga delar av staden. Jag liksom du älskar det småskaliga och naturnära framför stora varuhus. Vart ska vi gå, har funderat på söder, Djurgården mm. Har du tid/lust/ork att ge några små tips så skulle jag bli så glad. Kram göteborgskan PS. Vill du ha bästa tipsen från min stad, så skriver jag gärna ner dem ds.

    • åsa
      16 juli, 2016

      Hej Inger, Förlåt för sent svar, har varit bortrest några dagar. Hoppas nu bara inte att ni redan varit här uppe:( Mysigt att bo på Haymarket, nytt & fräscht:) Ja Djurgården med Rosendal, Waldemarsudde är ju aldrig fel, Café Helin & Voltaire på Rosendalsvägen är ett riktigt mysigt cafe med mycket gott tt äta. Orkar ni ta er ut mot Lidingö är ju även Millesgården ett riktigt fint ställe att besöka. Söder är ju alltid roligt att promenera i, runt Nytorget finns många små mysiga ställen att slå sig ned & bara kika på folk. Jag gillar även Gamla Stan om man försöka undvika de värsta turistgatorna dvs. Västerlånggatan. Skeppsholmen med moderna museet är också supermysigt under sommaren, kanske en middag på hotell skeppsholmen:)
      Hoppas ni får en riktigt fin vistelse här i stan <3 // Åsa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Instagram API currently not available.