Back to home
INREDNING

SEMMEL-WRAP-TO-GO

jag måste ju bara prova den där nya wrapsemmel eller är det semmelwrap,
som ALLA pratar om just nu.
Men kön utanför Tössebageriet ger ju aldrig med sig,
så var gör man då … jo man bakar sina egna …

de blev ju inte lika snygga som de -äkta- men jädrans så
goda de blev.
Jag valde att göra dem i lite mindre format, typ mini semla eller kanske vi ska kalla den miniwrap.
– kaffet ni ser ovan är alltså en liten espresso –

Här kommer receptet på ca. 30 st.

– 150 g smör
– 5 dl mjölk
– 50 g jäst ( ett blått paket )
– 1 dl socker
– 1 rejäl nypa salt
– 2 tsk stött kardemumma
– 13-14 dl mjöl

Såhär gör du:

 
 
Skär smöret i centimeter stora kuber.
 
Smula jästen i en bunke.
 
Värm mjölken till 36-37 grader.
 
Häll lite av den ljumma mjölken över jästen, rör tills jästen löst sig,
tillsätt resten av mjölken, det tärnade smöret, sockret, kardemumman, saltet & 10 dl av mjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg. 
 
Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat. 
 
Låt degen gå i maskin ca 10min. 
 
Täck med handduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.
När degen jäst, ta upp på mjölat underlag & dela i 30 lika stora bitar. 
-eftersom jag gjorde minivarianter så vägde mina delar ca. 45 gram.
-Vanliga semmelbullar brukar ligga på 60-70 gram. –
 
 
Kavla ut degen väldigt tunt, jag gjorde dem ca.15 cm i diameter  & lägg på bakplåtspapper,
grädda två och två ca 3 minuter i mitten av ugnen, 240 grader.
Låt svalna och linda in i kökshandduk för att den inte ska bli hårda i kanterna.
– de första två hade jag inne för länge i ugnen, så de gick inte att rulla…haha…knäcktes rakt av! – 
så tänk på det, absolut inte för länge i ugnen. 
Riv mandelmassan & rör ihop med lite ovispad grädde, jag tillsatte också lite mer kardemumma,
eftersom jag verkligen älskar den smaken. 
 
Vispa grädden!
 Smeta med hjälp av en slickepott i mandelmassa
& spritsa eller klicka grädden, rulla ihop i en servett eller liten påse
& pudra på lite florsocker 

Smakade ju riktigt bra! 

Nu tar jag min semla-to-go
& går ned en trappa till mitt lilla kontor. 

k r a m åsa

By Åsa, 28 januari, 2015
  • 15
15 Comments
  • The Place To Be
    28 januari, 2015

    Haha ja t.o.m jag som inte ens gillar semlor vill prova!! Vem kom på denna nya variant tro?

    Kram Malin

    • Åsa
      28 januari, 2015

      Tössebageriet & deras chefskonditor Mattias Ljungberg var den uppfinningsrika, & du förstår vilket föräljningslyft:)
      Kramar

  • monica kallin-ticconi
    28 januari, 2015

    Det verkar ju riktigt enkelt, måste provas !!
    Och ja,jag fattar verkligen vitsen med denna variant,nu när vi alla är ”on the go” så att säga , ständigt och jämt :)
    Jag är ju lite sådär traditionsbunden när det gäller vissa saker med Sverige, antagligen eftersom jag inte längre bor där, bandet blir starkare till det som var förr , om du förstår vad jag menar….men, men ……altid kul med lite förnyelse ändå och denna variant gillar jag faktiskt, måste provas, så tack för receptet ;)
    Och tipset på gräddningen… ;)
    Kram,
    Monica i Rom

    • Åsa
      28 januari, 2015

      Kan mycket väl förstå din traditionsbundenhet till Sverige, tycker det är väldigt fint, jag gillar traditioner. Men i just detta fall måste jag erkänna att dessa wraps var riktigt bra, det blir liksom inte sååå mycket bröd & inte den där koncentrationen av grädde på ett ställe som jag har väldigt svårt för. Här får man lätt i sig lite av varje i varje tugga, mycket mer min melodi:)
      Kramar

  • Anna Wahlstam
    28 januari, 2015

    Nam nam nam sååå gott!
    Men nu blir det att ta sig an grytorna och fixa till fisken till kvällen middag istället;-)
    Men imorogn har jag lovat min loppa att vi ska åka o fika på ett kondis :-)
    Ha en fin kväll!
    Kram Anna

    • Åsa
      28 januari, 2015

      Jamenvisst supergott var det, blir nog en till innan kvällen är över:)
      Fin kväll till dig & din lilla loppa också!
      Kramar

  • piccole cose
    28 januari, 2015

    Men wow! Du är ju helt otrolig. Blir så inspirerad av dina bilder.
    Kram
    Rebecca

  • Westcoast Living
    29 januari, 2015

    Jag är så galet sugen att pröva en wrapsemla. Vad duktig du är som fixar själv! Och fina foton som alltid! Kram Christina

    • Åsa
      29 januari, 2015

      Jag gillade denna variant mycket, dessutom när man fixar själv kan man ju lätt välja hur mycket innehåll man vill ha, (tycker oftast det är för mycket grädde i de man köper)
      Tack!
      kram, kram

  • Nina Åström
    29 januari, 2015

    Nu Åsa måste vi göra en sak klar! Det är inte ok att lägga upp ett sånt här inlägg som jag läser när jag kommer hem mitt i natten efter timmar av övertid och är vrålhungrig! Det är inte snällt helt enkelt!! Tror du jag kunde somna då eller? Hur tänkte du?

    • Åsa
      29 januari, 2015

      Ja hur f*n tänkte jag egentligen, lovar att efter denna natt 29-30/1 kommer du INTE hitta några smarrigheter på min blogg :)
      Strutvarianten lät ju inte helt fel, kanske det är dags för DIG att göra ny karriär
      inom konditorgrenen:) Kan jag byta så kan väl du:))))
      Var rädd om dig i natt!

  • Ninni
    29 januari, 2015

    Önskar så att jag kunde baka matbröd och bullar, men det är så tungt och svåra moment. Har ändå lyckan att jag kan NJUTA av dina bilder, även att jag har en Mamma i livet ännu som orkar baka gott till mig och att det finns bagerier nära till hands. Men det skulle vara så roligt att göra något själv. Du är så påhittig Åsa och ger mig inspiration att en dag kanske jag försöker göra något på egen hand och hoppas att det inte följs av bitter eftersmak av svår smärta.
    Varma Ljusa kramar från Ninni.

    • Åsa
      29 januari, 2015

      Bitter eftersmak av svår smärta vill jag absolut INTE vara med om, då satsar vi hellre på mammas bullar tycker jag:)
      Ta hand om dig & strunta i bakningen, gör sådant som gör dig glad:)
      Varma kramar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Instagram API currently not available.