Back to home
TIPS, TRÄDGÅRDSLIV

En orange sax!

 

REKLAM – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED FISKARS

 

Så glad jag blev när Fiskars hörde av sig om jag var intresserad av att göra ett samarbete om designklassikern den orangea saxen!

Självklart ville jag det, , jag är en stor beundrare av detta bruksföremål som  i år fyller 50 år!

 

kök

Saxen, som faktiskt är världens första sax med plasthandtag, såg alltså dagens ljus redan 1967. Den gjorde omedelbart succé i.om. att den ju var så mycket lättare och enklare att använda än de tunga smidda saxarna som fanns tidigare.
Jag, och vad jag misstänker många med mig, är uppväxta med en orange Fiskars sax, den låg och ligger nog fortfarande i var och varannat hem tror jag.
Här hemma hos oss har vi tre stycken, i köket, i pyssellådan och en i växthuset.  Gillar verkligen färgen på saxen, lätt att hitta om man råkat förlägga den.

Visste du förresten att färgen kom till av en ren slump?
Från början var tanken var att saxen skulle produceras i en mörkröd,  en svart och en grön färg.  Den första saxen producerades i samma fabrik som Fiskars juicepressar och då prototypen gick till produktion fanns det lite orange färg kvar i maskinerna, så den första saxen blev orange.  Slutligen fick personalen på fabriken rösta vilken färg som skulle komma ut i handeln och då vann de orangefärgade handtagen över svart med nio röster mot sju.

Det orangea handtaget blev därför kännetecknet för den ikoniska saxen som numera är internationellt erkänd och ingår i den permanenta samlingen på Museum of Modern Art (MoMA).

mat

I vårt hushåll använder vi saxen till mycket, ett av de viktigaste köksredskap vi har faktiskt!

 

mat

I köket klipps det … ofta!  Jag tycker personligen att det är så mycket lättare att klippa med saxen än att skära med en kniv.
Jag klipper bl.a ned bacon, sparris, broccoli, kyckling, eller som här ovan, halloumi direkt ned i kastrull/stekpanna.
Lätt att hantera och mindre disk!

 

tapetsera

Häromdagen tapetserade maken om köket, jajamensan då kom den orangea saxen fram igen.

 

trädgårdsliv

Vi klipper av blommor …

 

växthus, fiskars

Vi klipper av chilli … som sagt vi klipper mycket.

mat, fiskars

 

En riktig trotjänare skulle jag säga att denna orangea sax, som numera sålts i över en miljard exemplar, är.
En miljard saxar betyder alltså en miljard berättelser och tips på hur saxen används.  Här är är några av dem, har du en egen berättelse kan du skicka in den och få en ny Fiskars sax i utbyte!

 

 

 

 

 

 

 

 

By Åsa, 2 juli, 2017
 • 5
5 Comments
 • Magdalena
  2 juli, 2017

  Hejsan. Roligt att även du tycker om Fiskars sax. Jag har flera stycken i mitt hushåll. Sax är det mest användbara och mångsidigaste verktyget Hos oss används sax till allt möjligt och omöjligt. Förutom de saker du nämner så använder jag sax tex vid servering av pizza. Det är fenomenalt att klippa pizza.

  Jag tänker införskaffa en ny till det här året. Till Finlands 100-års jubileum har Fiskars gjort en sax i Finlands färger med ett handtag blått och ett vitt. Den är i mitt tycke riktigt fin.

  Själv har jag gett den blåvita saxen i present till vårens stundenter och de ungdomar i bekantskapskretsen som fått examina i vår. På den blå-vita saxen finns Finlands 100-års logo ingraverad. Jag tycker det är litet intressant med graveringen så kan ungdomarna associera saxen till året / händelsen när de fick den. Kanske inte alla förstår vitsen med saxen nu men senare i livet kanske…….Fiskars saxar are forever eller nästan i alla fall :)

  God fortsättning på sommaren.

  • atmycasa
   3 juli, 2017

   Perfekt ju att ge en sån sax i present till studenter och ungdomar, de kommer de har stor glädje av resten av sitt liv.
   Klippa pizza det måste jag också prova, låter ju super!
   Den blå/vita hyllning till Finlands 100-års jubileum har jag helt missat, var har du hittat den?
   Fin fortsättning av sommaren till dig med //kram Åsa

 • Kajsa
  3 juli, 2017

  Köpte – eller fick i present? när jag flyttade hemifrån för si så där 45 år sen – favoriten sedan dess. Användbar till allt.

  • atmycasa
   3 juli, 2017

   Javisst är det, tror jag ska köpa en varsin till mina barn och ge dem som sommarpresent, den är ju precis som du skriver användbar till allt! Kram Åsa

 • Therése Stoltz
  18 juli, 2017

  Det är ju verkligen en favorit i hushållet =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

HÄR HITTAR DU MIG PÅ INSTAGRAM

@atmycasa