PASTA MED HEMMAGJORD TOMATSÅS PÅ SOFFRITTO

 

En av de bästa grunderna i köket är Soffritto det vi kallar ”smaken av det västerländska köket” eftersom den bildar bas av såser, soppor och buljonger i detta kök.
Smaken av buljong har smaken av Soffritto i botten. Soffritto är helt enkelt hackad morot, gul lök, och stjälkselleri som används till bas för ett stort antal rätter.

Soffritto är det italienska namnet på det som på franska heter mirepoix. Den klassiska franska mirepoixen har proportionerna 2 delar lök, 1 del morot och 1 del selleri, men jag har alltid kört lika delar av alla tre, detta lärde jag mig på en italiensk matlagningskurs jag gick på för många antal år sedan.

 

 

 

I går kväll kokade jag en härlig tomatsås med just Soffritto som bas. Jag bryner finhackad lök, selleri och morot, slår på en skvätt vin och burktomater (jag gillar de hela San Marzano tomaterna allt bäst) en tesked socker, oregano, svartpeppar (här kan man självklart ta det kryddor man tycker bäst om) låter det hela puttra i 50-60 minuter under lock.
Smakar av och avslutar med persilja eller basilika.
Visst är det super att man så enkelt kan fixa sin egen snabbuljong, helt utan salt eller tillsatser?

 

Till middagen i går åt vi den tillsammans med parmaskinka, i dag till min lunch blev det ihop med burrata och oliver.
(Jag misstänker att ni kanske tror att detta är fotat igår kväll i o m mörka bilder, men det är faktiskt fotat idag kl 13, rackarns vilken mörk grå dag vi haft)

 

Burrata med chiliolja och oliver, oj … så gott.  Oliverna får vara ersättning för tomaterna som är så trista och helt utan smak denna årstid.

 

Har ni testat pistasch-crémen från Gridelli (köpte med mig en burk från Artilleriet i Göteborg i helgen). Perfekt att ta sig en sked av om man bara känner att man måste ha något gott till fikat. Väldigt gott att värma upp och ringla över glass dessutom.

 

På bordet ligger mässinglampetterna som vi fick tag på hos Emanues i Göteborg

 

tror att jag vill ha dem här på varsin sida om spegeln, meen som alltid är jag inte riktigt hundra … får fundera vidare på det!

k r a m Åsa

 

 

 

 

7 reaktioner till “PASTA MED HEMMAGJORD TOMATSÅS PÅ SOFFRITTO”

  1. De hvite vakre tallerknene med små kuler langs kanten, hvor kommer de fra?
    Jeg må også spørre hvor drikkeglasset også kommer fra?
    Ellers nydelige bilder du tar

    1. Hej Bente,
      Den vita tallriken har jag köpt i Paris hos Astier de Villatte http://www.astierdevillatte.com/shop. Vet inte om ni har tillgång till Astier de Villatte i Norge, här i Sverige har vi två butiker som säljer deras sortiment
      Oscar & Clothilde i Stockholm och Artilleriet i Göteborg.
      Glasen är köpta här i Stockholm, märket är Serax ’the surface collection’ borde finnas även i Norge.
      Tack snälla:)

  2. Hej där!
    Alltså jag är så fascinerad av dina bilder, text här och jag kollar även Instagram. WOW
    Jag har sedan du nämnde Gridelli olivoljan letat efter den överallt. Men tji!
    Hur smakar olivoljan gentemot andra oljor. Jag fick en kontakt med Karin på Annedals gård en bit utanför Vellinge (här bor jag). Fantastiska grönsaker, sylter som är hemgjorda. Mmmmmmmm,mm, goda. Ja, men iaf så kollade
    Karin med deras leverantör angående Gridelli och idag när vi var där så fick jag till svar att det är bara märket som heter så. Häpp!!! Har du tid och ork får du gärna svara. Jag läser dina sidor och

    1. Hej BrittMarie, förlåt sent svar. Jag har nu länkat i mitt inägg till Gridelli (som bl a säljs på Artilleriet i Göteborg) där kan du läsa vidare om deras produkter, väldigt goda om du frågar mig:)

  3. Hej igen det är BrittMarie som skriver, det blev ett väldigt konstigt avslut på mitt första inlägg. Jag blir alltid hungrig och sugen på att tillaga dina maträtter. Du ska veta att jag är lite mer än 70 plus så mycket är nytt för mig. Men stort tack för alla bilder, recept och allt! Önskar dig en bra kväll! BrittMarie

  4. Håller med ovanstående, blir också ofta sugen på att laga dina rätter. Här i staden jag bor tror jag enda återförsäljaren av Gridelli är hos en mäklarfirma, jag har dock inte testat än. Ska i alla fall testa ditt recept ovan, med burrata till, så gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.